árnyliliom

Az árnyliliom (Hosta) növénynemzetségbe számos Kelet-Ázsiában őshonos, évelő faj tartozik. Nagyméretű, sokszor kimondottan díszes levelekkel díszítenek, elsősorban emiatt ültetjük őket, igaz a levelek fölé emelkedő virágszáron nyíló, többnyire bókoló tölcsérszerű virágaik is szépek.

Jól bírják az árnyékot, emellett télállók is, bokros tövüknek köszönhetően kiváló talajtakarók és jó választást jelentenek a kert árnyékosabb részeibe. Cikkünkben, a leggyakoribb kertészetekben is kapható árnyliliom fajokat mutatjuk be.

A fehér árnyékliliom (Hosta plantaginea) gondozása

fehér árnyékliliom

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Hugo.arg

A fehér árnyékliliom (Hosta plantaginea), más néven nagy árnyliliom vagy apácaliliom Kínából származó, közepesen magas, bokrosodó növekedésű évelő dísznövény. Legtöbbször talajtakaró növényként ültetik, de árnyékos virágágyásokban vagy akár a kerti tó partjára ültetve is találkozhatunk vele.

Nagyméretű, bordázott, szív alakú, hullámos szélű levelei és nyár végén, illetve ősz elején nyíló fehér virágai vannak.

Ahogy az árnyékliliom neve is mutatja, alacsony fényigényű növényről van szó, ezért félárnyékos vagy teljes árnyékos helyet keressünk a számára. Legjobban a semlegeshez közeli, vagy kissé savanyú kémhatású, és tápanyagokban gazdag talajt kedveli.

Átlagos vízigényű növény, ezért a nyári melegben, szárazabb időszakokban célszerű öntözésről gondoskodni, hogy a földje mindig kissé nedves legyen.

A tobozvirágzatú árnyékliliom (Hosta fortunei) gondozása

tobozvirágzatú árnyékliliom

Hosta fortunei ‘Francee’ / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Terren Peterson

A tobozvirágzatú árnyékliliom (Hosta fortunei) közepes termetű, erőteljes növekedésű, bokrosodó évelő növény. Főleg talajtakaró növényként vagy a kert árnyékosabb részeibe ültetve találkozhatunk vele.

A kertészetekben rengeteg változata megtalálható, az egyik legnépszerűbb hibrid árnyékliliom. A leggyakrabban a Hosta fortunei ‘Aureomarginata’, a Hosta fortunei ‘Francee’, a Hosta fortunei ‘Gold Standard’ és a Hosta fortunei ‘Royal standard’ fajtákat tudjuk beszerezni a kertészetekből.

A legnagyobb eltérés a fajták között a levelek színében, illetve mintájában van, ám gondozni ugyanúgy kell őket. Szegéllyel díszített, nagyméretű, szív alakú, barázdált levelei és világos lila árnyalatú virágai vannak, melyek a nyár folyamán nyílnak.

Legjobban a félárnyékos, árnyékos helyeket és a laza, humuszos, tápanyagban gazdag, kissé savanyú talajokat szereti.

A hamvas árnyliliom (Hosta sieboldiana) gondozása

hamvas árnyliliom

Hosta sieboldiana ‘Elegans’ / Kép forrása: Flickr / Szerző: Alwyn Ladell / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A hamvas árnyliliom (Hosta sieboldiana) vagy más néven kékeszöld árnyliliom Japánban őshonos árnyliliom faj. Főleg talajtakaró növényként, illetve a kert árnyékosabb részeibe ütetve találkozhatunk vele.

A kertészetek számos fajtáját kínálják, leggyakrabban a Hosta sieboldiana ‘American Halo’, a Hosta sieboldiana ‘Big Daddy’, a Hosta sieboldiana ‘Elegans’, a Hosta sieboldiana ‘Frances Williams’, és a Hosta sieboldiana ‘Great Expectations’ fajtákkal találkozhatunk.

Szegéllyel vagy mintával díszített, nagyméretű, szív alakú, barázdált, hólyagos levelei hamvaskék, kékeszöld vagy szürkéskék árnyalatúak. Kivételt képez a Hosta sieboldiana ‘Big Daddy’, mely különleges kagyló-szerűen felhajló levélformájával, és nem egyedi mintázatával díszít.

Virágai többnyire fehérek, egyes fajtáknál világos lila árnyalatúak, és a nyár folyamán nyílnak. Legjobban a félárnyékos, árnyékos helyeket és a laza, humuszos, tápanyagban gazdag, kissé savanyú talajokat szereti.

A hullámoslevelű árnyékliliom (Hosta undulata) gondozása

hullámoslevelű árnyékliliom

Kép forrása: Flickr / Szerző: Sirpale79 / Licence: CC BY 2.0

A hullámoslevelű árnyékliliom (Hosta undulata) közepes termetű, elsősorban levélzetével díszítő árnyékliliom faj. Talajtakaróként, szoliterként, cserje és facsoport szélére, vagy akár kerti tó partjára ültetve is találkozhatunk vele.

A kertészetek több fajtáját is forgalmazzák, a leggyakoribb fajták a Hosta undulata ‘Albomarginata’, a Hosta undulata ‘Mediovariegata’, és a Hosta undulata ‘Erromena’.

Hosszúkás tojásdad alakú, hullámos szélű, fajtától függően egyszínű, vagy mintás levelei, és fehér vagy halványlila virágai vannak, melyek nyáron nyílnak.

Legjobban a félárnyékos, vagy árnyékos helyeket és a laza, humuszos, tápanyagban gazdag, kissé savanyú talajokat szereti. Ez a faj jobban bírja a fényt, mint az árnyékliliom fajok általában, ezért világos helyet is kereshetünk számára.

A tojásdadlevelű árnyliliom (Hosta ventricosa) gondozása

tojásdadlevelű árnyliliom

Kép forrása: Flickr / Szerző: Kerry Woods / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A tojásdadlevelű árnyliliom (Hosta ventricosa) Kína és a Koreai-félsziget északi feléről származó, közepes termetű, évelő növény. Főleg talajtakaró növényként ültetve találkozhatunk vele a kert árnyékosabb részeiben.

Nagyméretű erősen erezett levelei, és a levelek fölé magasodó virágszáron elhelyezkedő ibolya lila, ritkábban fehér virágai vannak, melyek nyár közepén nyílnak. Legjobban a félárnyékos vagy árnyékos helyeket, és a kissé nyirkos, tápanyagban gazdag, jó vízelvezető talajt kedveli.

Az idősebb növény már enyhén szárazságtűrő, de alapvetően az a legjobb számára, ha a talaj mindig kissé nedves, melyről rendszeres öntözéssel gondoskodhatunk. Arra azonban ügyeljünk, hogy a levelekre az öntözés során ne kerüljön víz.

Nem tolerálja túl jól sem a forróságot, sem a tűző napot, és a meszes talajra is érzékeny, ezért érdemes ültetés előtt savasítani a talajt, ha szükséges.

Betegségekkel szemben ellenálló, de a kártevők közül a házas és a házatlan csigák megtámadhatják. Ha szaporítani szeretnénk, ősszel vagy tavasszal tehetjük meg tőosztással, esetleg magról.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Hugo.arg; Wikipédia / Szerző: Terren Peterson;  Flickr / Szerző: Alwyn Ladell / Licence: CC BY-NC-ND 2.0; Flickr / Szerző: Sirpale79 / Licence: CC BY 2.0; Flickr / Szerző: Kerry Woods / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Friss cikkek innen:Virágágyi növények

Comments are closed.