munka Dunaújváros

A vidéki munkalehetőségek hiányával kapcsolatban sok kritika fogalmazódik meg. Az összkép valóban egyenetlen, ám természetesen a fővároson kívül is találunk lehetőségeket a az állandó vagy akár az alkalmi jellegű munkákra is.

Iparosodott környezetben

A magyar vidék egészen összetett képet mutat, hiszen a kizárólag a mezőgazdaságból élő kisebb településektől és tanyavilágtól kezdve a nagyobb, iparosodott városokkal bezárólag sok minden megtalálható.

Bár hazánk mérete kicsi, területének nagyobb részét a vidéki régiók teszik ki, így talán nem is csoda, hogy ennyire sokszínű palettával találkozunk a fővároson kívül eső térségekben. A klasszikus értelemben vett iparvárosok pedig külön kasztot képviselnek.

A második világháborút követően ugyanis megindult a sokak által jól ismert iparosítás, melynek során a cél a mezőgazdasági szektor háttérbe szorítása és az ipari termelés beindítása volt.

Ennek kapcsán komplett városok épültek fel, sokszor a létrehozott üzemek köré, hogy otthont teremtsenek az ott munkát vállalók számára. Bár utólag értékelve ennek eredményei kétségesek, a munkahelyek hiányának problémáját időszakosan megoldotta.

Sok városban az aktív ipari múltnak már csak az emlékeit találjuk meg, melynek szomorú lenyomtai az enyészeté váló épületek és az óriási lakatlan területek. Egyes helyeken azonban ma is zajlik ipari tevékenység a korábban megkezdett alapokon.

Ebben a kategóriában említhető Tiszaújváros, Kazincbarcika vagy épp Dunaújváros is, hiszen itt megmaradt és fejlődni is tudott az ipari termelés. Így pedig szinte egyenes következmény, hogy ma is sok munka Dunaújváros iparához kapcsolódik.

Egy kedvező szektor

Érdekes analógia de tény, hogy egy térség gazdasági fellendülése jellemzően az ipari vállalatok sikerének, vagy az új üzemek telepítésének tudható be.

Ezzel természetesen nem állítjuk, hogy a honi gazdaság csupán egy szektorra támaszkodna, de a jelenkori tendenciák szerint mégis leginkább az ipar képes stabilizálni a gazdasági környezetet. Dunaújvárosban régóta jelen van a szektor, még ha az utóbbi időben kérdések is övezték a helyi acélgyár működését.

Ettől függetlenül ma is sok állás Dunaújváros egyik legrégebbi piaci szereplőjének kötelékében érhető el. Az ipari vállalatok eleve jó munkáltatónak számítanak, hiszen jelentős számú munkaerőt képesek alkalmazni.

munka Dunaújváros

Kép forrása: Pixabay.com

Emellett pedig a folyamatok összetettségétől és a profiltól függően a képzettség terén is széles körből válogatnak, a betanított munkástól a diplomás mérnökig. Egy állás Dunaújváros iparában tehát sokak számára lehet reális opció.

Ezek a munkahelyek hosszabb távon is biztos hátteret nyújthatnak, ám adott esetben akár műszak szerint, alkalmi jelleggel is kínálhatnak munkákat. Bár talán ez a konstrukció a ritkább, adott esetben ez is elérhetővé válhat.

Ezért időnként érdemes lehet a beugrós munka Profession által kínált opcióit is áttekinteni, ha valaki bérkiegészítésre vágyik vagy alkalmi munkát vállalna. Ezek az állások természetesen az iparon kívül is rendelkezésre állnak.

Gondolva a jövőre

Bár Dunaújváros jelentős ipari múlttal rendelkezik, a közelmúlt történései is arra intik őket, hogy ne vegyék garantáltnak a szektor gazdasági sikereit. Tekintve, hogy a legtöbb állás Dunaújváros iparában létesül, munkaerőpiaci szempontból sem mindegy, hogy merre alakul a szektor helyi sorsa.

A jövő stabilitását kívánja elősegíteni a városban üzemelő két ipari park is, melyek a már meglévő vállalatok számára jó körülményeket teremtenek és nem titkoltan új szereplőket is szeretnének bevonzani.

A következő évtizedek stabilitását igyekszik megalapozni az itt működő egyetem is. A szakképzett munkaerő oktatása és helyben tartása a város jól megfontolt érdeke.

Az adott esetben elérhető duális képzési modell pedig arra is lehetőséget ad, hogy a hallgatók már a tanulmányaik során is rutint szerezzenek a helyi ipari szereplőknél. Ezután egy állás Dunaújváros valamelyik vállalatánál számukra szinte adekvát következmény.

Egy állás Dunaújváros városában természetesen az iparon kívül is reális lehetőség, hiszen egy jól működő vidéki kisvárosról beszélhetünk. Az ehhez szükséges intézmények, szolgáltatók, kisebb-nagyobb vállalkozások, kereskedelmi egységek és a hasonló helyeken megszokott munkahelyek ugyanúgy várják a munkavállalókat.

Az ipar bár meghatározó múlttal, jelennel és várhatóan jövővel is rendelkezik, Dunaújváros álláspiaca ettől jóval színesebb összképet mutat.

Képek forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.