purhab

A poliuretán magas szigetelőképessége nem érhető el egyetlen más, általánosan használt szigetelőanyaggal sem. Ez a különleges tulajdonság a hab kis cellaszerkezetének és a cellákba zárt szigetelőgáz összetételének köszönhető.

Alacsony hővezető képességének hála a poliuretán minimális vastagsággal éri el a megkövetelt hőszigetelési értékeket, ami nagyobb lakóterület megőrzését teszi lehetővé, így gazdasági előnyökkel jár.

Másrészt, ha más anyagokhoz hasonló vastagságú poliuretán kerül beépítésre, nagyobb hőellenállás és energia megtakarítás érhető el, ami a felhasználó számára gazdasági előnyt is eredményez.

A poliuretán hővezető képessége számos tényezőtől függ, például a zárt cellák százalékos arányától, a cellák méretétől, a használt habosító gáztól vagy a beépített szigetelés vastagságától.

Ezenkívül a hőellenállás függ a beépített szigetelés vezetőképességétől és vastagságától. Ezért a poliuretán rendszerek gyártói a hőállóságot mindig egy teljesítménytáblázat segítségével adják meg.

A purhab szerkezete rengeteg előnyt rejt

Az poliuretán az egyik legjobb teljesítményű szigetelőanyag, amelyet az építőiparban használnak a piacon. Ez a szigetelő tulajdonság a poliuretánban kialakult kis cellák szerkezetének és a cellákba zárt gáz összetételének köszönhető.

Szerkezete miatt a poliuretán rendszerek hővezető képessége alacsony, így a szükséges hőszigetelési értékek minimális vastagsággal érhetők el. Más anyagokkal összehasonlítva a poliuretán hőszigetelés 700%-kal jobb, mint a tégla és 50%-kal jobb, mint az üveggyapot.

A poliuretán hővezető képessége és hőellenállása a vastagságtól függően változik, de más szigetelőanyagokkal azonos vastagság mellett alacsonyabb hőtényezőt kínál, ami térbeli és gazdasági előnyöket eredményez.

Minden hőszigetelésnél, legyen az poliuretán vagy más anyag, fontos, hogy helyesen legyen beépítve, hogy a végeredmény elérje a kívánt hőteljesítményt.

Ha a hőszigetelés beépítését nem megfelelően végzik el, problémák merülhetnek fel a légszivárgás, a rések megjelenése vagy a szennyeződés jelenléte miatt, ami megakadályozza a szigetelőegység jó teljesítményét. Ez pedig a purhabra is igaz.

A poliuretán rendszerek előnyei hőszigeteléseként

A poliuretán rendszerek egyike azon anyagoknak, amelyek a legjobb hőszigetelést érik el minimális vastagsággal. Ez a következtetés a különböző szigetelőanyagok vastagságát összehasonlító többszörös teszteknek köszönhető, amelyek egy bizonyos fokú hőszigetelés eléréséhez szükségesek.

Bár az expandált polisztirol, az extrudált polisztirol, az ásványgyapot és a poliuretán rendszerek hatásfokában csak néhány tizedesjegy a különbség, ha azonos hőteljesítményt akarunk elérni, akkor ez 3-4 cm extra vastagságot jelent.

Egy egész épület szigetelésénél ez rengeteg plusz költséget hoz magával, amit könnyen elkerülhetünk. Ezenkívül a poliuretán rendszerek alkalmazásával megakadályozzuk a hideg levegő beszivárgását, ami akár 40%-kal csökkenti a hőszigetelés hatékonyságát.

Milyen a poliuretán hőszigetelése?

Segít fenntartani a kellemes beltéri hőmérsékletet, ezáltal kényelmes élet- és munkakörnyezetet biztosít az épületet használó emberek számára. Ezt úgy éri el, hogy egy olyan gátat képez, amely megállítja a hő áramlását az épületburkolaton keresztül, így jobban szabályozhatjuk a beltéri hőmérsékletet, függetlenül a külső hőmérséklettől.

Segít csökkenteni az energiafogyasztást és a költségeket. A szigetelés az egyik legolcsóbb és legegyszerűbb módja az épület energiahatékonyságának javításának.

Azáltal, hogy az épület fűtéséhez vagy hűtéséhez kevesebb energiára van szükség, kevesebb üzemanyag-fogyasztás és pénzügyi megtakarítás keletkezik a felhasználó számára.

Segít az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Az épületekben felhasznált energia, különösen a fűtés, nagy mennyiségű szén-dioxidot termel, ami fokozza a globális felmelegedést és károsítja a környezetet. Az épületek energiahatékonyságának javítása és az energiaigény csökkentése a szén-dioxid-kibocsátást is csökkenti.

A purhab segít az energiaellátás biztosításában is. A fosszilis energiaforrások végesek. Ha csökkenteni tudjuk a keresletet, hosszabb időre biztosíthatjuk az energiaellátást.

A piacon kapható szigetelőanyagok közül a poliuretán rendelkezik a legalacsonyabb hővezető képességgel. Ez azt jelenti, hogy az épületek optimális mennyiségű (megfelelő vastagságú) poliuretánnal történő szigetelése gazdasági előnyökkel is jár más anyagok használatához képest.

Miért válasszuk a szórt purhabot?

Ez az egészségre ártalmatlan anyag még az idő múlásával sem fog zsugorodni. Erre jelenleg semmilyen más anyag nem képes, így nem tudjuk mással helyettesíteni.

A purmester.hu szerint a szórt purhab a legkisebb repedéseket is könnyedén kitölti, csak arról kell gondoskodunk, hogy tiszta legyen a felület, mivel a zsírt és a koszt nem szereti.

A purhabot egy speciális berendezés segítségével lehet feljuttatni a felületre, ami komoly szaktudást igényel. Ha azt akarjuk, hogy az elkövetkező 50 évben ne legyen gondunk a szigetelésre, akkor válasszunk megbízható szakembereket.

Kép forrása: Purmester.hu

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.