öntözőrendszer

Amikor odakinn sárgulnak a falevelek, egyre hűvösebbek a reggelek és rövidebbek a nappalok, akkor bizony gondolni kell arra is, hogy hamarosan beköszöntenek az első fagyok. Ez pedig feladattal jár, különösen, ha szivattyú van használatban a ház körül. Ugyanis ha nem téliesíted ezt a szerkezetet, akkor tavaszra nagyon könnyen tönkre mehet vagy károsodhat. Megmutatjuk, miként tudod felkészíteni a szivattyúdat a télre.

Miért fontos a szivattyú téliesítése?

A ház körül használt szivattyúk fő feladata az, hogy vizet juttassanak el, A pontból B pontba. Lehet ez ivóvíz vagy szürke víz, de használhatók például a kerti medence feltöltésére is. Amikor beköszöntenek az első fagyok, sok vízkör használata szünetel, vagyis nem kell öntözni a kertet, feltölteni a kerti tavat vagy a medencét.

Az ilyenkor üzemen kívül helyezett szivattyúkat a fagyok beállta előtt mindenképpen téliesíteni kell, ugyanis ha bárhol víz marad a rendszerben és az megfagy, annak szomorú következményei lehetnek. Fontos kiemelni, hogy ha olyan típusú szivattyúd van, amely téli külső tárolásra is alkalmas, viszont használaton kívül van ebben az évszakban, akkor is mindenképpen el kell végezni rajta a megfelelő műveleteket.

Szintén igaz ez az átemelő vagy búvárszivattyúk esetében is, amelyeket szintén ajánlott védett helyen tárolni a téli hónapok alatt. Vagyis függetlenül attól, milyen típusú a szerkezet, ha nem használod télen, akkor mindenképpen gondolnod kell ezen évszak viszontagságaira való felkészítésre.

Mikor érdemes felkészülni a télre?

Fontos, hogy nem szabad megvárni az első fagyok beköszöntét ezzel a feladattal. Ha kora ősszel eljön a pont, amikor például már nem öntözöl, akkor érdemes a szivattyút is téli álomra küldened. Amennyiben ezt elmulasztod és váratlanul 0 alá kúszik a hőmérő higanyszála, már lehet, hogy elkéstél és károsodott a rendszer. Azaz érdemes ezt észben tartani.

Hogy zajlik egy szivattyú téliesítése?

Az egyik legfontosabb lépés a víztelenítés. Mivel a szivattyú belsejében maradó víz megfagyhat és ennek hatására megnő a térfogata, egyszerűen szétrepeszti a szivattyú belsejét, de még annak borításában is kárt tehet. A legideálisabb, ha egy kompresszort segítségével szabadulsz meg a benne rekedt folyadéktól. Egyszerűen csatlakoztasd rá és fújasd ki a vizet belőle!

Ez azért jó módszer, mert a rendszeren átáramló levegő nem engedi meg azt, hogy bármennyi víz is maradjon a rendszerben, vagyis nem érnek meglepetések majd tavasszal, amikor újra üzembe helyeznéd. Ha elzártad a főcsapot, áramtalanítottad a szivattyút és kifolyt belőle valamennyi víz, akkor máris csatlakoztathatod a kompresszort, amely segítségével eltávolíthatod a benne maradt folyadékot.

Ha van vízleengedő csavar a szivattyún, azokat semmiképpen ne helyezd vissza úgy, mint amikor működik, így ugyanis van esély arra, hogy ha mégis maradt volna a rendszerben valamennyi víz, akkor az távozik és nem fagy meg.

A kútszivattyúkról sem szabad megfeledkezni!

Sokan úgy vélik, hogy ezekkel a kutakban helyet kapó szerkezetekkel nem kell foglalkozni télen, ám ez nem igaz. Ha a téli hónapokban nincs szükséged kútvízre és nem használod a szivattyút, ajánlott kiemelni erre ez időszakra. Így biztosan elkerülhető az, hogy károsodjon. Emellett mivel ilyenkor az áramláskapcsolónak és a nyomásérzékelőnek sincs szerepe, szintén ajánlott üzemen kívül helyezni e néhány hónapra.

Ilyenkor jön el a karbantartás ideje is!

Ha létezik ideális időszak a szivattyú karbantartására, akkor bizony az ősz az, hiszen így tavasszal úgy tudod majd üzembe helyezni újra, hogy garantáltan maradéktalanul működik a szerkezet. Ajánlott az egész szivattyút szétszedni, megtisztítani a lerakódott szennyeződésektől, valamint a megkopott, elhasználódott alkatrészeket kicserélni.

Ha szeretnél még többet tudni a szivattyúkról, azok ideális elhelyezéséről valamint a téliesítés folyamatáról, ajánljuk neked a szivattyualkatresz.hu cikkét!

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.