kajszi

A sárgabarack kajszibarack néven is ismert, vastag húsú csonthéjas növény. Az érett gyümölcs héja narancssárgás, az a fele, amelyik többet volt kitéve a nap sugarainak akár lilás árnyalatú is lehet, miközben néha apró pöttyökkel tarkított.

Annyiban hasonlít az őszibarackra, hogy jellegzetes illata van, azonban a szőre selymes pelyhekből áll. Onnan tudjuk, hogy érett, hogy a húsa krémesen puha és lédús, valamint az illata is csábító. Általában hálás fának tartják, azonban a virágzása idején nagyon figyelni kell a fagyra, mivel ez kárt tehet benne.

A kajszibarack érése és szedése

A finom és ízletes barack egész nyáron, egészen júniustól augusztusig érik, attól függően, hogy milyen fajtáról van szó. Ha olcsón szeretnénk hozzájutni, érdemes szedd magad akciókat figyelni, így akár Budapest és Pest megyében, Győr (Fertőszentmiklós, Csikvánd) közelében, de akár Heves megyében Gyöngyös és Kisnána településeken is sikerélményekkel lehetünk gazdagabbak.

Mire jó a sárgabarack?

Ebben a lédús gyümölcsben rengeteg vitamin található. Elég, ha két-három szemet elfogyasztunk egy nap, és máris bebiztosítottuk a szükséges A-vitamin igényünket. Emellett hasznos niacin- és folsavforrásnak is számít, miközben a benne található kén mennyisége gondoskodik az enyhén savanykás ízről.

A kajszibarack magas kálium tartalmú, így itt is fedezi a napi igényünket. Akkor is érdemes fogyasztani, ha kalciumra, foszforra és más fontos elemekre van szükségünk. A héját és a húsát bőrpakolásként is fel szokták használni, mivel segíti a gyorsabb regenerációt.

Hogyan fogyasszuk?

Az a legjobb, ha hibátlan és barna foltok nélküli szemeket vásárolunk. A kemények jobban bírják a szállítást, a puhábbakból azonban nagyszerű lekvárt főzhetünk. A megvásárolt gyümölcs gyorsan tovább érik a lakásban is, úgyhogy a fogyasztásával nem érdemes túl sokat várni, hiszen, ha alapból túl puha szemeket vettünk, akkor pár napon belül csak lekvárnak lesznek jók.

Szerencsére a hűtőben akár három hétig is eláll, viszont mindig figyeljünk arra, hogy ne fagyjon meg, mert a felolvasztás után az íze megváltozik.

Jó termésű évben érdemes eltenni belőle, mivel nagy esély van rá, hogy egy-két évig kevesebb termést hoz majd, így a piaci ára is jócskán megemelkedik. A kereskedők sokszor a kemény gyümölcsöket árulják, mivel így a szállítás közben nem nyomódik össze, ez azonban azt jelenti, hogy a kevésbé érett szemeket visszük haza.

Nagyon fontos, hogy a kesernyés ízű magokból nem szabad fogyasztani, mivel ezeknek magasabb a ciántartalma.

Kép forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.