öntözőrendszer

Hogy mitől lesz szép egy díszkert, az rengeteg tényező függvénye. Elengedhetetlenül fontos például a megfelelő tervezés mellett a szakszerű kivitelezés, a helyes növényválogatás alkalmazása, de a későbbiekben a helyes és rendszeres gondozás is ide sorolható.

Méltatlanul keveset hallani azonban az öntözőrendszer fontosságáról egy díszkertben, holott a növények megfelelő növekedéséhez és egészségéhez a rendszeres locsolás elengedhetetlen. Ehhez ma már különféle automatizált szisztémák állnak a kerttulajdonosok rendelkezésére, amelyek jelentős mértékben megkönnyíthetik azt, hogy álmaink zöldövezete ne maradjon álom.

Hogy miért olyan fontos egy jól kiépített öntözőrendszer? Ezzel a kérdéssel kerestük fel Solymosi Bálintot, aki a Bello Kert kertépítő- és kerttervező vállalkozás tulajdonosaként számtalan automatizált öntözési megoldás kiépítését vezényelte már le A-tól Z-ig.

Mi az az automata öntözőrendszer?

Hogy tisztában legyünk a fogalmakkal, elsőként érdemes lehet tisztázni az automata öntözőrendszer fogalmát. Egy ilyen szisztéma lényege, hogy megfelelő kiépítés esetén a kert minden részébe éppen annyi vizet juttasson el a csapadékhiányos időszakokban, amennyire a növényeknek szükségük van.

Az öntözőrendszernek nemcsak a kiépítése, hanem már a tervezése is nagy odafigyelést és szakértelmet kíván, hiszen figyelembe kell venni hozzá a talajminőséget, a domborzati viszonyokat, a növényzet összetételét, valamint az árnyékolt és napsütéses felszínek mértékét is.

Csak ennek az ismeretében biztosítható az, hogy minden növénynek maximálisan kiszolgálásra kerül az egészséges növekedéshez szükséges vízigénye.

Az automatizált öntözőrendszer lényege, hogy a növények vízellátása teljes egészében emberi beavatkozás nélkül történjen. Ez nemcsak rendkívül kényelmes megoldás, hanem rengeteg időt is megtakarít a kerttulajdonos számára, akinek nem lesz más dolga, csak gyönyörködni a folyamatosan zöldellő növényekben. Ez azonban még messze nem minden, amit egy ilyen öntözőrendszer előnyei közé sorolhatunk!

A növények egészsége a legfontosabb pozitívum

Mint ahogyan az már a fentiekben is szóba került, az automatizált öntözés legnagyobb haszonélvezői a kerti növények lesznek. A tulajdonos leginkább csak közvetett haszonélvező annak ellenére is, hogy az egészségesebb és látványosabb dísznövényekben saját maga gyönyörködhet, illetve a gazdagabb termésnek szintén az ott élő család lesz a haszonélvezője.

Hogy milyen jelentős hatással van a rendszeres és célzott öntözés, azt jól mutatja, hogy a zárt kertekben ennek hatására nagyon gyakran alakulhat ki úgynevezett mikroklíma.

Ennek az oka a speciális visszapárolgásban keresendő, ami a zöldövezetben – gyakran mérettől függetlenül – egy kellemesen párásabb levegőt eredményez. Ez nemcsak a növények egészségét tekintve fontos, hanem az ott élő emberekre is jó hatást gyakorol.

Az ilyen páradús környezetben ritkábban szaporodnak el a kártevők, minimálisra csökken a növények gombás megbetegedése, miközben egy pillanatra sem elhanyagolható a hatásából fakadó esztétikai javulás, hiszen az igazán szép és egészséges kert esetében a folyamatos vízellátás határozottan megalapoz ennek a tulajdonságnak.

A rendszeres locsolás javítja a talaj minőségét és szerkezetét

Ahogyan az esőnek, a természetes csapadéknak is előnyös hatása van a talaj minőségére és szerkezetére, úgy természetesen a rendszeres locsolás szintén hasonló eredménnyel szolgál ilyen esetekben.

Ennek az oka, hogy bár a növények a felszín felett a legszebbek, de a nekik otthont adó talajban is rengeteg olyan gomba, baktérium, sőt növény és állat él, akik csak kellően nedves környezetben tudják betölteni funkciójukat.

Nélkülük a kert nem lesz sem szép, sem egészséges, hiszen alapvető tudnivaló – és ezt rengetegen elfelejtik –, hogy kizárólag az egészséges talajban tudnak esztétikus és bőségesen termő növények növekedni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy kertünk megjelenése alapvetően függ a talajminőségtől, illetve a talajszerkezettől.

Bár egy eleve rossz, agyagos vagy szennyezett talaj az öntözés hatására sem változik tápanyagban gazdag közeggé – ezt még a kert kialakítása előtt, egy talajcserével érdemes orvosolni –, de szárazabb időszakokban rengeteget segíthet az állandó locsolás.

Az emberi egészségre is jó hatást gyakorol

Miután a fentiekben több szemszögből is megvizsgáltuk, hogy direkt módon a kertre milyen hatással van az öntözőrendszer által biztosított folyamatos vízellátás, érdemes egy gondolat erejéig adózni az emberi egészségre gyakorolt hátteréről is.

A folyamatos vízellátás ugyanis párát generál, vagyis porlasztott vízcseppeket juttat a kertbe, amelyek képesek arra, hogy megkössék a port, a koszt és a polleneket egyaránt.

A hétköznapok során ez annyit tesz, hogy privát zöldövezetünkben jelentős mértékben növekszik a levegőminőség, és ezzel párhuzamosan csökken a pollentartalom, ezáltal az allergiás reakciók is elviselhetőbbé válnak.

Aki gyakran szenved a virágpor kedvezőtlen hatásaitól, az egy folyamatosan locsolt kertben sokkal jobban viseli majd a betegségét, miközben képes lesz élvezni a természetet pontosan úgy, mint azok az emberek, akiket nem gyötör pollenallergia.

Kép forrása: 123rf.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.