macskamenta

A macskamenta macskafű és mezei balzsam néven is ismert, ám valójában teljesen mindegy, hogy nevezik, a macskafélék – legyen szó oroszlánokról, tigrisekről, párducokról vagy házi cicákról, egyszerűen nem tudnak betelni ezzel az illatos gyógynövénnyel.

Mégis mi a titka annak, hogy ennyire kedvelik és milyen hatással van rájuk? Ebben a bejegyzésben minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk ezzel kapcsolatban.

Az eredetileg Európából és Ázsiából származó mentás, citromos, erőteljes illatú növény neve már régóta a macskákhoz kötődik. Számos kutatás foglalkozott már a jelenséggel, hiszen nem kevés embert érdekel, mégis miért kedvelik annyira a cicák a macskamentát?

A macskamenta hatásai

A különböző felméréseket végző szakemberek arra a megállapításra jutottak, hogy a genetika határozza meg, hogy mennyire vonzódik az adott macskaféle a macskamentához.

Körülbelül minden második macska örökli az érzékenységet erre a gyógynövényre, ám csak 3 és 6 hónapos kora között tudhatod meg, hogy a cicád közéjük tartozik-e. A macskamenta varázsa egyébként az illóolajban rejlik, konkrétan a nepetalakton nevű anyagban.

Ez a növény leveleiben, szárában és magjaiban is megtalálható. Ráadásul csupán egy-két szippantás szükséges belőle, hogy teljes legyen a négylábú barátok boldogsága. Ez az intenzív és mámorító érzés a legtöbb macska esetében nem túl hosszú, körülbelül tíz percig tart.

Egyesek számára az eufória agresszív játékosságba csap át, míg másokat éppen ellenkezőleg, nyugodtabbá tesz. Mindezektől függetlenül azonban hozzávetőlegesen két óra múlva ismét képes reagálni a szervezetük a macskamentára.

Frissen, szárítva vagy készítményként?

A macskamenta cicákra való hatását nagy mértékben befolyásolja a macskamenta típusa. Míg a legtöbb macska a legszívesebben frissen vagy esetleg szárítva élvezi a gyógynövényt, addig vannak, akik próbálkoznak például macskamenta spray használatával is.

Azonban a tapasztalat azt mutatja, hogy ezek a készítmények rendszerint nem tartalmaznak elegendő nepetalaktont ahhoz, hogy valóban vonzóak legyenek a cicák számára. Fontos tudni továbbá, hogy a macskamenta ereje nem tart örökké, az illóolajok gyorsan eloszlanak.

Tehát ha szárított növényt vásárolsz a macskabarátodnak, azt mindenképpen tárold  fagyasztóban, amíg nem kerül felhasználásra, így tovább meg tudod őrizni az illóolajokat.

Nem okoz függőséget, de remek elterelés

A macskamenta fogyasztása nem okoz függőséget, így teljesen biztonságos a kedvenced számára. Ráadásul ha kialakítasz egy olyan részt a kertedben, ahova macskamentát és egyéb, a macskák számára kedvelt növényeket ültetsz, akkor nem csak az új kedvenc helyét hívtad életre ezáltal, de abban is biztos lehetsz, hogy ennek köszönhetően a te növényeidet békén fogja majd hagyni a kedvenced.

Amire fontos odafigyelni, hogy ha nem cserépbe ülteted, akkor számolnod kell a legtöbb mentához hasonló erőteljes növekedéssel. Emellett pedig ne lepődj meg akkor sem, a a környék macskáid is az udvarodra vonzza ez a növény.

Tedd vonzóbbá számára a helyeket macskamenta segítségével

Mivel a cicád különösen kedvelik ennek a növénynek az illatát, ezt a belső térben is kihasználhatod.

Ha például meg akarod akadályozni, hogy a cicád bútorokat karmoljon, dörzsölje át a saját kaparófáját macskamentával, hogy inkább ott élesítse a karmait. De ugyanezen elv alapján odaszoktathatod az új ágyába is.

Kép forrása: Freepik.com

Friss cikkek innen:Mozaik

Comments are closed.