A legnépszerűbb korallberkenye fajták

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend a korallberkenye, mely számos pozitív tulajdonsággal bír. Nem véletlen, hogy egyre több kertben találkozhatunk ezzel a díszcserjével.

Dekoratív megjelenése, ami a friss piros hajtásoknak, tavaszi virágzásának és az örökzöld lombnak köszönhető, valamint kiváló szárazságtűrő és ellenálló képessége miatt igen keresett dísznövény.

A korallberkenye színes lombja különlegessé teszi a kerteket, és mivel örökzöld, minden évszakban gyönyörűen díszít.

A legelterjedtebb változata a Photinia × fraserii, egy hibrid cserje, amely a Photinia glabra és a Photinia serratifolia korallberkenye fajok keresztezéséből származik. Ideális választás sövényként, de gyönyörű látványt nyújt vegyes cserjecsoportokban vagy szoliter növényként is.

Tavasszal krémfehér virágai díszítik, friss vörös hajtásai később bronzos, majd zöld színre váltanak. Kitűnő szárazságtűrő és télálló növény, amely jól alkalmazkodik klímánkhoz.

Számos fajtáját kedvelik és gyakran alkalmazzák a kertekben. Ezek más-más magassággal és megjelenéssel rendelkezhetnek, így változatosan díszítik a környezetünket.

A legnépszerűbb korallberkenye fajták

Kép forrása: Getty Images

Photinia x fraserii ‘Red Robin’

Az egyik legismertebb és legelterjedtebb korallberkenye fajta a ‘Red Robin’. Ez a fajta általában 2-3 méter magasra nő, sűrű, felálló hajtásrendszert fejleszt, melyet vörös hajtásvégek díszítenek, és gömbölyded bokrot alkot.

Májusban bőségesen virágzik, melynek során a krémfehér virágok teljesen beborítják a növényt, még inkább növelve díszítő értékét. A ‘Red Robin’ korallberkenye ültetése napos helyre javasolt, annak érdekében, hogy legszebben díszítsen.

Árnyékos helyen a levelek színe kevésbé lesz intenzív, a lombozat ritkulhat és kevesebb virágot hozhat. Kiváló választás sövénynek, ha a ‘Red Robin’-t 60-80 cm-es távolságra ültetjük egymástól, egy sűrű, örökzöld növényfalat hozhatunk létre, amit a vörös hajtásvégek és a tavaszi virágzás tesz még különlegesebbé.

Ez a fajta rendkívül jól tűri és igényli is a metszést. Évente legalább kétszer, tavasszal és ősszel érdemes metszeni, de minél gyakrabban vágjuk vissza, annál több friss vörös hajtás növekedését serkenthetjük.

A legnépszerűbb korallberkenye fajták

Kép forrása: Canva

Photinia x fraserii ‘Little Red Robin’

A ‘Little Red Robin’ az egyik legnépszerűbb törpe növekedésű korallberkenye. Ideális választás, ha egy kompaktabb, különleges cserjét keresel, vagy kisebb kertbe szeretnél korallberkenyét telepíteni. Magassága általában 80-100 cm körül alakul, így remekül alkalmazható alacsony térelhatároló sövényként.

Önálló szoliterként is kiemelkedő színfolt lehet a kertben, de könnyen illeszthető vegyes növényágyakba is. Nagyobb kaspókban vagy növényládákban is szépen fejlődik. A ‘Little Red Robin’ ültetése napos helyre javasolt, tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű talajba.

Bár jól tűri a szárazságot, az ültetés utáni időszakban gyakrabban ajánlott locsolni. A rendszeres metszés célja az alak megtartása és a friss vöröses hajtások generálása a cserjén.

A legnépszerűbb korallberkenye fajták

Kép forrása: Canva

Photinia × fraserii ‘Pink Marble’

A ‘Pink Marble’ korallberkenye különleges lombozattal rendelkezik, amely egyedülálló színű és mintázatú. A levelek lenyűgöző árnyalatokban pompáznak, egyfajta márványos mintázatot teremtve. A fiatal, vöröses árnyalatú levelek élénk rózsaszín szegéllyel rendelkeznek, majd idővel zöld színűvé válnak, szélük pedig fehér lesz.

Ez a színátmenet igazán lenyűgöző látványt nyújt. A ‘Pink Marble’, hasonlóan más fajtákhoz, tavasszal bontja virágait, a krémfehér virágok tovább fokozzák a látványt.

Kiváló választás a kerítés mellé ültetve, akár sövényként is, de a kert hangsúlyos pontjára telepítve szoliter növényként is kiváló központi dísz lehet. A színes lombozat és az egyszerű gondozás miatt könnyen belopja magát a szívedbe a korallberkenyének ez a különleges változata.

A különböző korallberkenye fajták rendkívül dekoratívak és sokoldalúak, így bátran mondhatjuk, hogy remekül beilleszthetők bármely kertbe.

Legyen szó sövényről, szoliter dísznövényről vagy csoportos ültetésekről, a gazdag fajtaválaszték lehetőséget kínál arra, hogy mindenki megtalálja az elképzeléseinek és kertje adottságainak legmegfelelőbb korallberkenyét.

A te kertedben van már?

Képek forrása: Getty Images; Canva

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Díszfák és cserjék

Comments are closed.