ömlesztett termékek

Kertes házban élni egyszerre áldás és átok. Áldás, hiszen a privát zöldövezet megléte kifejezetten üdítő hatást gyakorol a tulajdonosokra, a saját növények, zöldségek és gyümölcsök sokaknak megfizethetetlen értékek.

Azonban egyszerre átok is, hiszen rengeteg a munka, és sok esetben kell döntést hozni olyan témákban, amelyek közel sem tekinthetők hétköznapinak.

Ilyen például az ömlesztett anyag kiválasztásához kapcsolódó valamennyi kérdés, hiszen egy beállónál, egy járdánál vagy egy díszkert kialakításánál rendkívül fontos, hogy a megfelelő terméket válasszuk a kertbe.

Számunkra is az esztétika az egyik legfontosabb tényező ilyen esetben? Akkor érdemes elolvasni Kiss Norbert, a Békás Logistic ömlesztett anyag kereskedelem tulajdonosának hasznos útmutatóját, aki a leginkább látványos termékekről osztotta meg olvasóinkkal a fontosabb tudnivalókat.

Murva

Amennyiben mutatós és egyben tartós ömlesztett anyagot keresünk a kertbe, akkor a murva az egyik legjobb, illetve leginkább sokoldalú megoldásnak minősül.

Kellemesen fehéres és szürkés árnyalata határozottan feldobja a kertes ház körüli zöldövezetet, elegáns megjelenése mellett pedig tartós alternatíva is abban az esetben, ha megfelelő fundamentumot készítettünk hozzá.

Többféle típusa ismert, aminek köszönhetően rengeteg esetben jó döntés a kertben és azon kívül egyaránt. Leggyakrabban az úgynevezett kerti murvát választják a vásárlók, ami kétféle méretben, osztályozott formában kerül forgalomba.

Jó döntés lehet akkor, ha például a díszkertben van szükségünk járdák és ágyások kialakítására, de a kiülők, a tó körüli szakaszok vagy a kisebb felületek sár- és fűmentesítésekor egyaránt jól mutatnak.

Ha az esztétikát figyelembe vesszük, fontos kiemelni a két végletet is a sorból. Létezik ugyanis egészen aprószemű díszítő murva, amivalóban inkább csak dísznek alkalmazható.

Jó döntés ágyások mellett például kaspókba vagy egyéb kertiobjektumok és attrakciók színesítésére, mint amilyen például egy csobogó vagy egy szökőkút, esetleg egy sziklakert.

A másik véglet az úgynevezett úti murva. (Mivel az esztétika a cikk legfőbb kérdése, a főként földutakon vagy fundamentumokhoz alkalmas poros murvával most nem foglalkozunk.)

Az úti murva nagyobb szemcseméretű murvadarabokból áll össze, így főként olyan helyeken lehet látványos felületeket kialakítani belőle, ahol például autók közlekednek vagy nagyobb a gyalogos forgalom.

Így például feljárók, beállók, járdák vagy éppen parkolók esetében garantáltan egységes és mutatós felület képezhető a segítségével.

Andezit

A murva sokoldalúságát bár egyetlen ömlesztett termék sem tudja felülmúlni, azonban autóbeállókhoz, feljárókhoz vagy éppen parkolókhoz van más alternatíva is.

Ilyen például az andezit, ami akkor lehet jó választás, ha nem akarunk fehéres-szürkés árnyalatokat látni a kertben, hiszen ezt sokan nem kedvelik, esetleg úgy vélik, nem illik az adott közegbe.

Az andezit ilyenkor jó alternatíva lehet, hiszen egy sokkal markánsabb, természetesebb megjelenésű, kékes, szürkés és zöldes árnyalattal rendelkező megoldásról van szó.

Származási helyétől függően más színek is megjelenhetnek rajta, így barnás, rozsdás hatások, de mindenképpen természetes, sötétebb, földszerűbb árnyalatok ezek.

Mint az imént elhangzott, az andezit a nagyobb szemcseméret miatt a ház körül leginkább a nagyobb súly megtartására alkalmas feljárók és autóbejárók stabilizálásakor kaphat központi szerepet.

Sok helyen a járdához is alkalmazzák – különösen a rusztikus megoldások kedvelői –, de ugyanígy kisebb díszfalak, kerti tóhoz kapcsolódó természetes felületek, díszítések vagy felépítmények is kihozhatók a segítségével.

Bazalt

Előfordulhat, hogy sokkal sötétebb, sokkal markánsabb megjelenésű ömlesztett anyagot keresünk a kertbe. Ilyenkor a bazalt is számításba jöhet, hiszen a maga sötét, leginkább feketés és szürkés jellegével kifejezetten hatásosan magára tudja vonni a figyelmet, kellemesen kiegészíti mind a virágzó, mind az örökzöld kerti területeket.

Finomabb munkálatokhoz jellemzően nem alkalmas, inkább olyan helyeken ideális választás, ahol fontos például a megfelelő tartósság és strapabíróság. Ennek megfelelően felületképzéskor az alapvető kerti díszítések mellett autóbeállók, feljárók és parkolók tökéletes felszíne lehet.

Nagyon sok esetben alkalmazzák továbbá fundamentumként, így például egy murvás felszín alatt is ideális választás lehet, hiszen kellően stabil, mégis jó vízáteresztő felületet biztosít.

Osztályozott kulé kavics

Az osztályozott kulé kavics ritkábban alkalmazott ömlesztett anyag a kertben, illetve otthonunk körül, mint a murva, a bazalt vagy az andezit, de sokszor kifejezetten hatékony lehet.

A lábazati feltöltés, valamint a vízáteresztő ház körüli járdaréteg mellett a kulé kavics például kifejezetten látványos alternatívát képvisel olyan díszkerti környezetben, ahol sivatagi vagy mediterrán növények is előfordulnak.

Egy kaktuszos vagy egy leanderes ágyásban kifejezetten látványosan mutat a kulé kaviccsal ellátott felület, de jó döntés szegélyként, térelválasztáskor, sőt még akkor is, ha valamelyik másik ömlesztett anyaggal, például a bazalttal keverve alkalmazzák betonozott járdánál egyfajta díszítő vagy koptató felületként.

Érdemes számításba venni továbbá a kulé kavicsot akkor is, ha valamilyen esztétikai megoldásra van szükségünk saját zöldövezetünkben, hiszen előnyösen használható ágyásokban, kerti tavak környékén, sziklakertekben és így tovább. A maradék kulé kavics ezért mindig értéknek nevezhető!

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.