küzdősport

A küzdősportokban, jellegük szerint különféle gyakorlófegyverekkel találkozhatunk. Attól függően, hogy milyen küzdősportot űzünk, más-más fegyvereket használunk. Ezek a fegyverek az eredeti fegyverekhez hasonló súlyúak, valamint formájukban, működésükben és dinamikájukban is nagyon hasonlítanak.

Bár csupán másolatokról beszélünk, azonban ugyanolyan gondossággal kell velük bánni, mint az eredeti változatukkal. Mindig be kell tartani a mester utasításait, hiszen szakszerűtlen használat következtében sérülést okozhatunk saját vagy társunk testében.

Mire használhatók a gyakorlófegyverek?

A SamanSport.hu gyakorlófegyvereit leggyakrabban edzés során, a felkészülés szakaszában használjuk tanítási célból. Az edzés során elsajátítható a helyes technika, megtanulhatunk professzionális módon bánni a fegyverrel, gyakorolhatjuk a különböző technikákat és módszereket.

A harcművészek botokat, kardokat, szúró- és vágófegyvereket, ütőfegyvereket, lőfegyvereket, nunchakut, sait, tonfát használnak, ezek gyakorló változatai legtöbbször műanyagból, gumiból, szivacsból készülnek.

Botok

Több sportág is használ botot a harc során, gyakorláshoz bambuszból, vörös vagy fehér tölgyből, rattanból, bükkfából, gyermekek esetén szivacsból készült botokat használhatunk.

Fából készült kardok

Vörös tölgyből és fából is készülhet bokken, kotachi, kung-fu szablya, tai-chi kard és a tanto. A kendóban használt shinai pedig hagyományosan bambuszból készül.

Gumi és műanyag fegyverek

A szúró- és vágófegyverek mint a kés, gumiból készülnek, gyakorolható vele a késes harc vagy a késes támadó elleni védekezés. Az ütőfegyverek, kardok műanyagból készülnek, így biztonságosan gyakorolható velük a kotachi vagy a bokken helyes technikája.

A gumipisztolyokkal és puskákkal a lőfegyver használata vagy a lefegyverzés gyakorolható, és kiváló eszközök az önvédelmi tanfolyamokhoz. Súlyuk, kialakításuk hasonlít az eredeti fegyverre.

Nunchaku

A nunchaku tradicionális és nagyon látványos használatot mutató japán fegyver, melyhez két henger alakú fadarabot egy lánccal kötöttek össze. A gyakorló nunchaku műanyagból vagy fából készül, ami szivacsborítást kapott és zsinór vagy lánc köti össze. Kisgyermekek részére inkább a műanyag és zsinór változatot ajánljuk.

Sai

Vékony fémből készült, botjellegű fegyver két ívelt tüskével és kiálló fogantyúval. Hatékonyan lehet vele védekezni akár kard ellen is, támadásnál pedig kemény ütésekre képes. Általában párban használják.

Tonfa

A bot típusú fegyverek közé tartozik, azonban van egy merőleges fogórésze is. Ez az őse a mai rendőrségi gumibotnak. Általában önvédelemre használják, hiszen remekül blokkolja a testre mért ütést, azonban támadó fegyverként is megállja a helyét. Általában az okinawai karatéban használják.

A küzdősportot űzők nagyon gyakran használnak különböző eszközöket, fegyvereket, amelyeknek érdemes a gyakorló változatát megvásárolni, hiszen ezek biztonságosak, azonban súlyra, kialakításra az eredeti fegyvert modellezik.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.