klíma választás

Ha az idei nyár után ön is megelégelte, hogy otthona elviselhetetlen hőmérsékletűre melegszik, vagy fullasztó páratartalom keletkezik benne, akkor valószínűleg azon is elgondolkodott már, hogy talán megérné egy klímát beszereznie nappalijába vagy hálószobájába.

A legtöbben a klímatelepítés, illetve a használat költségeitől tartanak, pedig manapság ezek már nem luxuskiadások, hanem sok helyen nélkülözhetetlen eszközei a házaknak és a lakásoknak is. Ha komolyan gondolkodik egy légkondicionáló vásárlásán, akkor az alábbi szempontokat mindenképpen vegye figyelembe!

Ablakba szerelhető vagy split klímák?

A legtöbb otthonban split, azaz különválasztott klímát szokás felszerelni, és az irodák többségében is ezzel a típussal találkozhatunk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az ablakklímák minden esetben rossz választások lennének. Az ablakba szerelhető légkondicionálók kedvezőbb áron szerezhetők be, kevesebb helyet foglalnak és olcsóbb karbantartani őket.

Ezzel szemben a split típusú klímák, amelyek egy kültéri és egy beltéri egységből állnak, lényegesen jobban mutatnak, szinte bárhová felszerelhetők és hatékonyabban képesek lehűteni egy szobát egységnyi idő alatt. A split készülékek továbbá csendesebbek és általában több funkciót is kínálnak.

Amennyiben szobájában van egy ablak, amit ritkán nyit ki és könnyedén hozzáférhető, akkor egyáltalán nem rossz ötlet ablakklímát vásárolni. Ha bérlakásban száll meg, akkor nagyon fontos szempont, hogy ezeket a berendezéseket könnyű össze- és szétszerelni, illetve nem kell hozzájuk átfúrni a falat sem.

A telepítés és a karbantartás költségei

Amennyiben van hely otthonában egy ablakklímának, a beszerelés költségei sokkal barátságosabbak lesznek, mint egy split rendszeré. Ha azonban ehhez egy új ablakot kellene kialakítania a falon, akkor már jobban járhat, ha ezt az összeget egy split klímába fekteti bele, amihez nincs szükség egy egész ablak beépítésére.

Fontos továbbá észben tartani, hogy míg a split kílmák beszerelésének ára nagyjából fix, a teljes költség a két egység közötti távolságon is múlik, ugyanis sok márka csak egy adott távolságú ingyenes csővezetéket biztosít ehhez.

Ami a karbantartást illeti, a split klímák több odafigyelést igényelnek, és általában többe is kerülnek ezek az alkalmak, mint az abklakklímák esetében.

Hűtőkapacitás és fogyasztás

Egy klíma kiválasztásakor fontos figyelembe venni a hűteni kívánt tér méretét, az emelet magasságát, illetve, hogy mennyi napfény éri a kérdéses teret. Mivel a magasabb emeletek általában több napfényt kapnak, hajlamosak jobban felmelegedni, ezért az ezeken elhelyezkedő szobák több hűtést igényelhetnek, mint egy azonos méretű tér a földszinten.

Egy megfelelő, vagy a szükségesnél valamivel nagyobb kapacitású légkondicionáló hosszútávon segít majd sokat spórolni, hiszen kevesebb energia felhasználásával képes lehűteni a kívánt teret. Ezzel szemben egy gyenge egység több energiát fogyaszt majd, mint kellene, ami az üzemeltetés árát is növeli.

Természetesen sokat számít a készülék energiabesorolása is. A hatékonyabb készülékek ára valamivel magasabb lehet ugyan, de hosszútávon sokkal kifizetődőbb használni őket.

Inverteres és fix sebességű klímák

Fontos mielőbb tisztázni, hogy az inverteres klíma nem azt jelenti, hogy egy készülék képes inverterről is üzemelni egy esetleges áramkimaradás esetén. Az „inverteres” besorolás a klímák sebességére utal.

Egy inverteres légkondicionáló képes szabályozni a motor sebességét, ezzel kontrollálva a hőmérsékletet, míg a nem inverteres (más néven fix sebességű) klímák a kondenzátor ki-be kapcsolgatják a kondenzátorukat.

A kondenzátor efféle kapcsolgatása több energiát igényel, ezért az inverteres klímákat általánosságban hatékonyabbnak tartják fogyasztás szempontjából. Na persze, az inverteres klímák karbantartása költségesebb is, mint a fix sebességűeké.

Légáramlás

Nagyon fontos figyelembe venni a klímák által keltett légáramlást is. Egyes légkondicionálók nagyon messzire fújják magukból a lehűtött levegőt, így amikor az ember közel ül hozzájuk (például közvetlenül alattuk), nem feltétlenül érzi majd, hogy működnének.

Vegye figyelembe tehát, hogy hol vannak az ülő- és fekhelyek szobáiban, és válasszon olyan klímamodellt, amely szabályozható légterelővel rendelkezik.

Okos funkciók

Újabban egyre több klímaberendezés kapható okos funkciókkal ellátva, aminek köszönhetően akár házon kívülről, egy mobilalkalmazáson keresztül is kezelhetők. Mindemellett ezek a berendezések integrálhatók a különféle okos asszisztensekkel is, illetve többféle szempont alapján automatikusan vezérelhetők (hőmérséklet, páratartalom, napszak stb.)

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.