kertészkedés

Miközben a kertészkedés az egyik legegészségesebb tevékenység, hiszen friss levegőn végzel testmozgást, van egy árnyoldala is: az UV sugárzás. A kora tavasztól késő őszig, az a napi szabadban töltött idő – főleg, ha csak kiugrasz egy ágyást rendbetenni mondjuk fél órára – erős terhelés a bőrödnek.

Az UV-sugárzás hatása a bőrre

Az UV sugárzás – még télen is -, az egyik legjelentősebb bőröregítő faktor. Rendkívüli mértékben károsítja a bőrt, ráadásul a hatás évek alatt összeadódik. A bőrt érő sugárzás eredményeként szabadgyökök képződnek, amelyeket a bőrödnek kompenzálnia kell, a bőrödnek regenerálódnia kell.

Rövid távon az UV sugárzás szárítja a bőrt, így veszít nedvességtartalmából. Hosszú távon pedig tartós bőrelváltozásokat is eredményezhet: apró göbök – a köznyelvben csak zsírcsomóknak hívott milliák -, öregségi foltok, valamint több és mélyebb ránc  jelenik meg.

Ráadásul a bőröd vízmegtartó és regenerálódási képessége az évek előrehaladtával (nem látványosan, de már a 20-as éveid közepétől) csökken, akkor láthatod, hogy minél idősebb vagy, az UV-sugárzás annál erőteljesebb hatást gyakorol a bőrödre.

Ha belegondolsz, akár napi fél óra kertben töltött idő jelentős UV sugárzást jelenthet a bőröd számára, még felhős időben is. A jó kertészek hosszú távon gondolkodnak: a sima arcbőr megőrzéséhez is hasonló megközelítés szükséges.

Ezzel nem ijesztegetni akarlak, én is boldogan töltöttem az időt a napon huszonévesen, aztán az első foltok megjelenésével rájöttem, jobban kell vigyáznom magamra.

Így védd a bőrödet kertészkedés közben.

Elsősorban fizikai akadályokkal védekezz, azaz legyen például kertészkedő sapkád, ami nyáron is árnyékban tartja az arcodat, esetleg teljesen eltakarja a homlokodat. A szemedet védheted napszemüveggel.

Ha nem zavar nagyon, akkor folyamatosan viselj kertészkesztyűt. Bármennyire is szuperek a ma kapható fényvédők, semmi sem jobb a tényleges fizikai árnyékolásnál.

A második feladat, hogy alkalmazz fényvédő terméket az arcodon és a kézfejeden, igen borús időben is, igen akkor is, ha csak 20 percre ugrasz ki a kertbe. A legjobb, ha készülődés elején felkened a fényvédőt.

A kezedet azért emelem ki külön, mert arra a felületre ritkán gondolnak az emberek, de a bőr ott is vékony és érzékeny, azaz annyira kell gondoskodnod róla, mint az arcbőrödről.

Mit kell tudnod a ma kapható fényvédőkről?

Kertészként különleges kapcsolatot ápolsz a természettel, ezért talán arra is figyelsz, hogy a kozmetikumaid is természetesek legyenek. A modern fényvédők két kategóriába sorolhatóak: a kémiai fényvédők “kvázi” elnyelik az UV-sugárzást, viszont többségük durván beavatkozik a hormonrendszer működésébe.

A fizikai fényvédők ezzel szemben apró ásványi részecskéket tartalmaznak, amelyek mint egy tükör, visszaverik a napsugarakat, így védenek a káros UV sugaraktól. A fizikai fényvédőket belélegezni nem szerencsés (ezért tilos a spray formátumú naptej), de krémben felkenve alapvetően ártalmatlanok – ha normál, s nem pedig nano méretűek.

Ezért ha szeretnéd elkerülni a hormonkárosító vegyi anyagokat, akkor lényeges, hogy fizikai fényvédős naptejet válassz – sőt ezen belül is arra figyelj, hogy nem-nano méretű fizikai fényvédő legyen a termékben.

Ezen túl már csak a többi potenciális káros vegyi anyagra, a tartósítószerekre és a színezékekre kell figyelni, hogy megtaláld a tökéletes fizikai fényvédőt az arcodra.

Az egyik, sok szempontból ideális márka a Wooden Spoon naptej család, amely fizikai fényvédős, nem-nano cink-oxidot tartalmaz és ezen túl csak 5 másik összetevője van, főleg természetes olajok és vajak, így akár babákon is használható (értsd: nagyon gyengéd, nagyon szuper az összetétele).

Ne feledkezz meg az ajkaidról sem! Kaphatóak már fényvédős ajakbalzsamok is, ideálisan szintén fizikai fényvédős összetevőkkel.

Ha nem kesztyűben kertészkedsz, akkor a kezeidről se feledkezz el: a kézfejen is vékony a bőr (nem véletlen, hogy innen szokták lelesni a sztárok valódi életkorát). A korábban már említett Wooden Spoon shea vajat és kakaóvajat is tartalmaz, azaz rögtön ápolja is a kertészkedésben megviselt kezeket.

Remélem javaslataim nyitott fülekre találnak, s egyszerre fogod élvezni a gyönyörű kertet és a sokáig sima, egyenletes arcbőrt.

Kép forrása: Unsplash.com / Szerző: Brooke Cagle

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.