talaj

Természetes módszerekkel is elérhetjük a jó minőségű termőtalajt. Mutatjuk, hogy mire érdemes figyelni.

A műtrágya és rovarirtó szerek használata helyett egyre többen választják az alternatív és vegyszermentes megoldásokat, melyhez fokozatos átállás szükséges. Ez természetesen idő- és energiaigényesebb lehet, viszont a próbálkozás mindenképp megéri – hisz természetes és fenntartható eredményt kaphatunk.

Sőt, a környezeti adottságoknak megfelelő növényekkel, szakszerű talajgondozással hatékonyak lehetünk – hatékonyabbak, mintha vegyszert használnánk, különös tekintettel a talajéletre.

Első lépés, hogy az éghajlatnak és egyáltalán a környezetnek megfelelő, őshonos növényeket neveljünk. Ügyeljünk igényeikre, az árnyékkedvelőket árnyékba, a napfényt kedvelőket napfényes helyre tegyük – ne kössünk kompromisszumot.

Ha megfelelő a hőmérséklet, megfelelő a napfény, akkor még egy tényezőre kell ügyelnünk, ami pedig a táptalaj – ami “mozdulatlannak” tűnhet, de valójában egy nyüzsgő és izgalmas életközösség, nem mellesleg egy komplex ökoszisztéma. Ideális esetben 25%-a levegő, 25%-a víz, 45%-a ásványi és szervetlen anyag és 5%-ban szerves anyag.

Az itt élő, szabad szemmel is látható élőlények mellett (pl. giliszták) vannak láthatatlanok is – ez a mikróbákból álló közösség tartja fenn a talaj frissességét, életét, ezek formálják. A mikroorganizmusok szerepe nélkülözhetetlen egy egészséges talajhoz.

Biztosítják a például a talaj szervesanyag tartalmát, mely a növények növekedésének egyik kulcseleme. Emellett erős és az időjárás viszontagságainak ellenálló növény létrejöttét is ők határozzák meg.

Sokan nem tudják, hogy a vegyszeres kezelések hatására a talajélet erősen roncsolódhat, szélsőséges esetben szinte teljesen kihal. Ez okozza sokszor a talajok terméketlenségét, melyek egyre több helyen okoznak problémát a gazdák számára, különösképp a szélsőséges időjárás mellett.

A mikrobiológiai készítmények (például a Greenman Agro) olyan mikroorganizmusokat tartalmazó termékek, amelyek – kissé leegyszerűsítve – természetes forrásból (talaj, szerves anyag, légkör) képesek ellátni a növényeket a szükséges tápanyagokkal.

Különböző mechanizmusok segítségével a tápanyagfelvétel javításán át elősegítik a növények növekedését. Használatukkal egészséges növények termeszthetők, miközben fenntartható módon gazdálkodva a talaj termékenysége is javítható, csökkentve a szintetikus műtrágyák és növényvédőszerek mennyiségét. (nak.hu)

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.