esal

Most, hogy lassan a jó idő is elérkezik hozzánk, a kertészeknek és a növényimádóknak érdemes felkészülniük az adandó ültetésekre és növénygondozásra. Ennek segítségéhez a mostaniakban a dísznövények átültetésének lépéseit mutatjuk be rövidebben.

Fogalmak, amiket tartsunk szem előtt átültetéskor

A dísznövények átültetése esetében nem árt, ha tisztában vagyunk egy pár olyan fogalommal is, amik majd segítségünkre lehetnek. Ezek közül azok, amiket mindenképp érdemes ismernünk az alábbiak:

Ültetés ideje

Nagyon fontos a helyes ültetési idő ismerete. Ez a konténerben nevelendő növények esetében egészen márciustól novemberig tart valamint azon növények, amik földlabdásak tavasszal, valamint ősszel alkalmasak a telepítésre. Fontos még hogy a nyáron ültetett növényeket öntözzük minden nap, amíg el nem jutunk őszig.

Ültetés távolsága

Jelentőséggel bír még az ültetésnek a távolsága is, ami változik sok esetben, például a 1-2 méter a távolság a szoliter díszcserjék esetében. A sövénycserjék 0,5-1 méterre ültethetőek, valamint a díszfák 2 és 6 méter távolságra.

Ültetés rendje

Nagy szerepet játszik még az ültetés rendje is a helyes fejlődésben. Csakis ennek függvényében fog megfelelően nőni a növényünk, így nagyon fontos ennek betartása, ami az alábbi lépésekből áll:

Növény előkészítése

Érmes tudnunk itt, hogy a jutazsákot, ami a földlabdán helyezkedik el egy olyan szerves anyag, ami lebomlik ennek köszönhetően nincs szükség az eltávolítására. Itt csupán arra figyeljünk, hogy a tőnél található madzagot vágjuk le.

Ültető gödör elkészítése

Nagyon fontos az ültető gödörnek a helyes kialakítása, hiszen a hely hiányában növényünk akár ki is pusztulhat. A legfontosabb itt, hogy a gyökérzethez képest a készített gödrünk legalább kettő vagy háromszor akkora legyen.

Szerves trágya a kielégítő talajéletért

Ezek után az adott növényhez képest töltsük fel a gödröt elegendő mennyiségű komposzttal, vagy marhatrágyával.  Ezt fedjük majd be földdel, hogy semmiképp se érintkezzen a gyökerekkel.

Védekezés talajfertőtlenítéssel

Nagyon fontos még az is, hogy megfelelően védekezzünk a kártevők ellen, amik megtalálhatóak a talajban. Például a cserebogár pajor ellen a legjobb védelem a talajfertőtlenítő, amit a kívánt gödörbe kell, hogy adagoljunk.

Ültetési mélység kialakítása

Az ültetési mélységet nagyon egyszerűen megállapíthatjuk, hiszen az megegyezik az adott növénynek a faiskolai szintével. A kialakítás során érdemes figyelni arra, hogy szélében és hosszában is meglegyen a megfelelő mélység.

Talaj tömörítése

A talaj tömörítése esetében figyeljünk arra, hogy a végeredmény egy olyan közeg legyen, ami légmentes. Ezzel elkerülhetjük a rothadást és az ebből eredő növénypusztulást.

Alapos beöntözés

Az öntözéskor ne sajnáljuk növényünktől a vizet, bőven locsoljuk meg. Ezzel elősegíthetjük a kezdeti gyorsabb regenerálódást és gyorsabb tápanyagfelvételt is.

Tavaszi ültetésnél öntözőtányér

Biztosak lehetünk az elegendő víz növényhez juttatásában, akkor, ha a növényünk körül széthúzzuk a földet és azt töltjük fel vízzel folyamatosan. Ezzel meggátolhatjuk, hogy a víz elfolyjon a növénytől, így az öntözés is gazdaságosabb lehet.

Őszi ültetésnél földkupac készítése

Télen pont ellenkezőleg kell tennünk, hiszen itt a legjobb, ha több fölkel terítjük be a növényt, így védve azt a fagyoktól. Növényeinket számos környezeti hatástól megvédhetjük a növénytakarókkal, amik terén a szálcement növénytartók választéka igazán széles, így bátran választhatjuk őket, ha egy modern megjelenésű kertre vágyunk otthon.

Összegezve: A dísznövényeink átültetése tehát nem a legegyszerűbb feladat, hiszen számos hibalehetőség előfordulhat, ám a fentiekben említett pontok betartásával biztosabb lehet a siker ezen a téren is.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.