bugás hortenzia

Imádod a hortenziákat, és szeretnél belőlük még többet, de nem tudod, hogyan fogj hozzá a szaporításhoz? Ha megfogadod a tanácsainkat, gyerekjáték lesz! Csupán pár egyszerű szabályt kell betartanod, és néhány hét múlva már ki is ültetheted a kertbe a fiatal növényeket.

A bugás (Hydrangea paniculata) és a cserjés (Hydrangea arborescens) hortenziákat többféle módszerrel is szaporíthatjuk, amelyek közül a legelterjedtebb a dugványozás és a bújtatás. A dugványozás az egyik legegyszerűbb módja, hogy új növényekre tegyünk szert, ezért most ezen fogunk végigvezetni lépésről lépésre.

bugás hortenzia

Kép forrása: Getty Images / Dugványozással egyszerűen és gyorsan szaporíthatjuk a bugás hortenziákat

Fontos az időzítés, az alapanyag és a földkeverék is

A műveletbe leginkább tavasszal és nyár elején érdemes belekezdeni, mivel ebben az időszakban tudunk szert tenni friss metszésből származó, élettel teli dugványokra, és még van idő a begyökeresedéshez a vegetáció során.

Nagyon fontos a megfelelő szaporító alapanyag kiválasztása is! Csak akkor fogunk sikerrel járni, ha erős, fejlett tövekről szerezzük be a hajtásokat, mivel ezekben vannak meg a megfelelő tápanyagok és növényi hormonok a gyökeresedéshez. Tavasszal még zsengébbek a vesszők, könnyebben meg fognak fakadni.

A sikerhez fontos a jó minőségű szaporítóközeg, tehát az sem mindegy, mibe kerülnek majd a dugványok. Apró szemcseméretű, finom szerkezetű, kifejezetten vetéshez/ szaporításhoz alkalmas földkeveréket érdemes választani, hogy gyorsan meginduljon a gyökeresedés.

A keveréket tölthetjük magvető tálcába vagy különálló kis cserepekbe is. Ha tálcát választunk, fontos, hogy legalább 5-6 cm-t hagyjunk a dugványok között, hogy a fiatal növényeknek legyen elég helyük a növekedéshez.

cserjés hortenzia

Kép forrása: Gardencentrum.hu / A friss hajtásokat erős, fejlett tövekről szerezzük be!

A bugás és cserjés hortenzia szaporításának lépései

Első lépésként egy éles metszőollóval vágjuk le a kívánt hajtásokat a hortenziáról egy erős rügypár alatt, majd daraboljuk fel nagyjából 3-4 rügypár hosszúságú darabokra. A metszési felület legyen ép és szabályos, semmiképpen ne roncsolódjon – ügyeljünk arra, hogy a rügybe ne vágjunk bele az ollóval.

A méretre alakított dugványokat helyezzük az ültetőközegbe úgy, hogy egy vagy két rügypár a földkeverékben, egy pedig a talaj felett helyezkedjen el.  A dugványok kinézete: az erős rügypár alatt legyen közvetlenül a metszés helye, a legfelső rügy felett pedig ugyancsak távolítsuk el a vessző többi részét.

Amennyiben már leveles dugványokat vágtunk, úgy csak a felső levélpárt hagyjuk meg, és vágjuk le a levelek felét ollóval, hogy minél kevesebbet párologtasson.

A még biztosabb siker érdekében használhatunk gyökereztető hormont (alfa-naftil-ecetsav) is. A készítmény csomagolásán feltüntetett információk szerint készítsünk oldatot, mártsuk meg benne a dugványok alsó részét, és így helyezzük el őket a szaporítóközegben.

Alkalmazhatunk kifejezetten a félfás dugványokhoz alkalmas INCIT por alakú készítményt is, amivel még könnyebb az eljárás: mártsuk bele a dugványok alsó részét (vagyis a talpát) a porba, és így dugjuk a gyökereztető földbe.

Öntözzük be alaposan a friss szaporítást, majd takarjuk le fóliával. Érdemes néhány botot vagy hurkapálcát szúrni a földjükbe, és azokra borítani a fóliát, hogy ne érintkezzen a levelekkel. A takarásra azért van szükség, hogy ne száradjanak ki a dugványok, és minél kevesebbet párologtassanak.

Miután elkészült a kis „fóliasátor”, helyezzük őket védett, meleg helyre. Próbáljunk a növényeknek olyan helyet találni, ahol alulról meleg éri őket, mivel a megfelelő talpmeleg kedvez a begyökeresedésnek, ugyanakkor kerüljük a direkt napsugárzást.

Tartsuk egyenletesen nedvesen a közeget, amíg megindul az úgynevezett kalluszosodás, amikor is elkezdenek megduzzadni az alsó szártagon lévő gyökérkezdemények, de kerüljük a túlöntözést, vagyis a pangó víz kialakulását.

bugás hortenzia

Kép forrása: Getty Images / A második évtől már kiültethetjük a kertbe az új hortenziáinkat

Ha ez megtörtént, ültessük át a meggyökeresedett szárrészeket nagyobb méretű cserépbe (2-3 liter), és fokozatosan szoktassuk hozzá őket a külső hőmérséklethez és fényviszonyokhoz. Ekkor elkezdhetünk nekik tápanyagokat is adagolni tápoldat vagy szervestrágya formájában, ami hozzá fog járulni a kiegyenlített fejlődéshez.

Az első évben még neveljük cserépben a kis hortenziatöveinket, majd a második évtől már kiültethetjük őket a kertbe annak megfelelően, hogy milyen fajtát szaporítottunk. A bugás hortenziák mehetnek napos, fényes helyre, a cserjés hortenziáknak pedig keressünk félárnyékos fekvést.

Sikeres kertészkedést kívánunk!

Gardencentrum.hu

Képek forrása: Getty Images; Gardencentrum.hu

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Díszfák és cserjék

Comments are closed.