Ki ne szeretné az egy helyett számos funkcióval rendelkező dolgokat? Néhány jól megválasztott dísznövény otthonná teszi a lakást, házat, frissebbé a levegőt, kellemesebbé a teret. Ugyanakkor még a konyhában és öngyógyításban is hasznukat vehetjük.
Tarthatjuk őket erkélyünkön vagy teraszunkon, illetve szélsőséges időjárás esetén beltérben is, így a fagyok, viharok vagy erős napsütés sem okoznak gondot. Ehhez csupán néhány cserépre, virágföldre, esetleg tápoldatra van szükség, és a megfelelő palántákra, avagy, bokorcsemetékre.
Az alábbiakban könnyen nevelhető fűszernövények előnyeiről olvashatunk, melyeket egyszerűen és olcsón beszerezhetünk, akár élelmiszer boltok polcairól is. A friss fűszerekkel készült ételeinkhez pedig további összetevőket találhatunk az Aldi akciós újság ajánlatai között. Kalandra fel!
Bazsalikom
Dekoratív, kellemesen aromás illatú növény, a mediterrán konyha jellemző fűszere. Friss, balzsamos íze feldobja a salátákat, paradicsomos ételeket, húsokat. Sok gyógyhatással is rendelkezik: javítja az étvágyat és az emésztést, szél- és vizelethajtó, nyugtat és csillapítja a köhögést, összehúzó hatása enyhíti a gyulladásokat.
Borsmenta, fodormenta
A mentafélék széles körben termesztett, fodros-csipkés levelű növények, balzsamos illatuk természetes légfrissítőként szolgál. Limonádék, üdítők, saláták, desszertek, húsok, lencse, borsó, egzotikus ételek ízesítésére is alkalmasak.
Borsmenta. Emésztési zavaroknál, felfúvódásnál, menstruációs zavaroknál nagyon jó szolgálatot tesz görcsoldó, nyugtató, összehúzó hatása miatt.
Fodormenta. A legjobb mentás ízesítő italokhoz, ételekhez. Hatóanyagainak köszönhetően jó szélhajtó, görcsoldó, emésztésjavító és gyomorerősítő. Illóolaját megfázás esetén inhalálásra használják, teája köhögéscsillapító hatású.
Citromfű (citromszagú melissza, mézfű)
Citromillatú levele kellemesen aromássá teszi a lakás illatát, szintúgy a belőle készített saláták, mártások, töltelékek, gyümölcslevesek ízét. Kiváló desszertek, valamint limonádé, fagylalt ízesítésére.
Vírusölő tulajdonságú, teája és illóolaja ideg- és szívnyugtató hatású. Enyhíti az idegességet, segít elaludni. Serkenti az emésztést, gyomor- és emésztőrendszeri panaszok ellen szintén alkalmazható.

Kép forrása: Pixabay.com
Kakukkfű
Kámforos aromája feldobja az ételeket, de csak mértékkel adagoljuk. Fehér húsok, saláták, főzelékek, zöldséges ételek ízesítésére is kiváló. Étvágygerjesztő, gyomorjavító, görcsoldó és szélhajtó is. Felső-légúti megbetegedéseknél nyákoldónak, köptetőnek és köhögéscsillapítónak is használható, erős fertőtlenítő tulajdonságú.
Kapor
Sokan gyomnak tartják, mert magától is nő a termőföldeken, pedig értékes, kellemes kinézetű növény, a magyar konyha kedvelt, ősi fűszernövénye. Hagyományosan a kovászos uborka, a túrós lepény, a tökfőzelék, kapros-túrós palacsinta és körözött összetevője, de saláták, halak, gombás ételek ízesítésére is használhatjuk.
Gyógyszerként fejfájás és gyomorpanaszok ellen, teája vízhajtóként, illetve felfúvódás, emésztési zavarok, bélpangás, hányinger, fogínygyulladás kezelésére is alkalmas.

Kép forrása: Pixabay.com
Metélőhagyma
Élénk zöld, fűszerű kinézete feldobja konyhánk hangulatát. Szupermarketekben ugyanúgy kapható cserepes változata, mint kertészetekben. Saláták, sós ételek, mártások ízesítésére kiváló, de még egy vajas kenyeret is kellőképpen feldob. A hagymafélékben lévő kén- és fenolos vegyületek pedig jó hatással vannak az egészségre.
Rozmaring
Gyantás, kissé fanyar illata, bokorszerű fenyőre emlékeztető kinézete a mediterrán tájakat idézi. Mártások, húsok, pácok, gomba- és halételek, illetve növényi ecetek ízesítésére is kiváló. A népi gyógyászatban emésztési zavarok kezelésre, emésztőrendszeri görcsök oldására, izom- és ízületi fájdalmak enyhítésére, keringési zavarok javítására alkalmazzák.
Szurokfű/oregánó (közönséges szurokfű, vadmajoránna)
Az olasz konyha egyik legismertebb fűszernövénye, salátákhoz, sajtokhoz, sós ételekhez egyaránt illik. Emellett régóta alkalmazott gyógynövény: teája, forrázata baktériumölő, étvágygerjesztő, idegnyugtató, köhögéscsillapító hatású.

Kép forrása: Pixabay.com
Ez eddig 8 fűszernövény. Ha még van hely a balkonon, a kertben, itt egy kilencedik, hogy ne kelljen minden leveshozzávalóért a boltba szaladgálni.
Petrezselyem
Egy magyaros háztartás nem is létezhet nélküle, illata nagyanyáink ételeit juttatja eszünkbe. Zöldséges és húsos ételekhez egyaránt felhasználható.
Zöldje és gyökere egyaránt gyomorerősítő, vesetisztító, étvágygerjesztő hatású, teája vízhajtó hatású, segít a szövetekben felgyülemlett folyadék kihajtásában, valamint csontritkulás, ízületi gyulladás kezelésében. A petrezselyemlevelek elrágva légúttisztító hatásúak, és a fokhagymaszagot is semlegesítik.
Igaz, a fent említettek csupán a legismertebbek az otthon termeszthető fűszernövények közül, rajtuk kívül még számos palántából válogathatunk, mint a majoranna, tárkony, koriander, Stevia, stb. Szóval legközelebb, ha otthonunk frissebbé, zöldebbé tételét tervezzük, gondolkozzunk el lehetőségeink széles választékán!
Képek forrása: Pixabay.com
Hirdetés (X)