szárazságtűrő növény

Egyre többen keresnek kevés gondozást igénylő és a szárazságot is jól tűrő növényeket a kertjükbe. Az utóbbi években Magyarországon is egyre gyakoribbak az aszályos időszakok, ezért ma már gondosabb és tudatosabb tervezésre van szükség, ha sokáig szeretnénk a növényeinkben gyönyörködni.

Ha szárazságtűrő dísznövényeket választunk, nem szabad elfelejteni, hogy az ültetést követő időszakban még nekik is több vízre és törődésre van szükségük.

Az első néhány hétben rendszeresen kell öntöznünk a töveket a megfelelő gyökeresedéshez, és az első évben, főként a legmelegebb hetekben is érdemes nekik több vizet adni. Amikor elérik a kifejlett méretüket, már kevesebb öntözéssel is jól fogják viselni a szárazabb időszakokat.

Nézzünk meg 5 népszerű szárazságtűrő évelőt, amelyek a te kertedbe is jól illenének!

szárazságtűrő növény

Indigókék zsálya / Kép forrása: Canva.com

Salvia ‘Amistad’- Indigókék zsálya

A zsályák széles választékából az ‘Amistad’ fajta gyönyörű mélykék virágaival tűnik ki. Ez a nagy méretű évelő igen karakteres megjelenésű, és akár 1-1,5 méter magasra is megnőhet, ezért kiválóan alkalmas ágyások háttérnövényének is. Júniustól októberig virágzik, egész nyáron díszíti a kertet.

Knautia macedonica – Varfű

Ez a bájos évelő növény egész nyáron át virágzik, és akár 60-120 cm magasra is megnő. Bíborvörös virágaival természetes, réti hangulatot varázsolhatsz vele a kertedbe. A varfű nagy helyigénnyel rendelkezik, évről évre terebélyesedik és szaporodik. Ültesd napos, meleg helyre, és társítsd díszfüvekkel a még szebb összhatás eléréshez!

szárazságtűrő növény

Sarkantyúvirág / Kép forrása: Getty Images

Centranthus ruber ‘Coccineus’ – Sarkantyúvirág

Ez a középmagas, 60-90 cm magasra megnövő évelő egyre népszerűbb a kertbarátok körében. Piros-rózsaszín virágai nem csak szépek, de kellemes illatot is árasztanak, ami vonzza a beporzó rovarokat.

A sarkantyúvirág jól tűri a szárazságot és a rossz minőségű, magas sótartalmú talajt is. Csoportosan ültetve (3-5-7 darab) igazán természetes hatást kelt, jó választás méhbarát évelőágyásokban vagy ösvények, utak szegélyére is.

Veronicastrum virginicum ‘Album’ – Fehér virginiai veronika

Ha szereted a természetes hatású, virágzó kerteket, ültess fehér virginiai veronikát! Nagy méretű évelő, amely 90-120 cm magasra nő, és kecses látványt nyújt lándzsás leveleivel és hosszú, fehér füzérvirágzatával. Mérete miatt a kertépítők általában háttérnövényként használják, de kerti tó partján is csodás látványt nyújt.

szárazságtűrő növény

Macskahere / Kép forrása: Canva.com

Phlomis russeliana – Macskahere

Bár a nevéből ítélve nem erre számítanánk, a macskahere egy igazán lenyűgöző és hálás évelő. Napos, meleg helyre ültetve akár 1 méter magasra is megnő, és sárga, ajakos virágaival díszíti a kertet a nyári hónapokban.

Kifejezetten jól tűri a szárazságot, és csak kevés gondoskodást igényel. Érdekessége, hogy a virágzást követően a megszáradó virágai akár egész télen díszítenek, ezért tavasznál előbb nem érdemes őket eltávolítani.

Képek forrása: Canva.com; Getty Images

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Virágágyi növények

Comments are closed.